Günümüzde bromelain takviyeleri, sıkça kullanılan ve popülaritesini sürdüren takviyelerin arasında bulunuyor. Çeşitli özellikleri ve etkileri ile öne çıkan bromelain; ananas bitkisinin kökünden, meyvesinden ve suyundan elde edilen, protein sindiren bir enzim karışımı olarak biliniyor.
Bileşenin özelliklerine gelecek olursak…
Bazı araştırmalar, bromelain takviyelerinin kireçlenme sorununa olumlu etkiler sunabileceğinden bahsediyor. Bu araştırmalarda; bromelainin anti-enflamatuar ve analjezik özelliklere sahip olması sayesinde, kireçlenmeye bağlı ağrı, yumuşak doku şişmesi ve eklem sertliği gibi durumlara olumlu etkiler sunabileceği düşünülüyor (1).
Bromelainin, sinüzit belirtilerini ve solunumu etkileyen semptomları azaltmak için destekleyici bir takviye olarak kullanıldığı biliniyor. Araştırmalarda, bromelain takviyelerinin sinüzit semptomlarının süresini ve burun iltihabını azaltabileceğinden ve nefes almayı iyileştirebileceğinden bahsediliyor. Ayrıca, anti-enflamatuar etkileri sayesinde sinüslerdeki iltihabı hafifletmeye de yardımcı olabileceği düşünülüyor (2).
Yapılan bir incelemeye göre düzenli olarak bromelain takviyesi kullanmak, kanser hücreleri üzerinde antikanser etkiler yaratabiliyor. Bu incelemede bromelain bileşeninin vücuttaki iltihabın azalmasını teşvik ederek, bağışıklık sistemini güçlendirebildiğinden ve antikanser etkiler sunabildiğinden bahsediliyor. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu belirtilse de inceleme sonuçlarının umut verici olduğu aktarılıyor (3).
Bromelain, kalp sağlığını destekleyici özellikleri ile öne çıkıyor. Araştırma sonuçlarına göre bromelain, kan trombositlerinin birbirine yapışmasını engelleyebiliyor. Bu sayede, pıhtı oluşumunu ve kardiyovasküler sorunları azaltmaya yardımcı olabileceği düşünülüyor. Bu araştırmalarda ayrıca bromelainin periferik arter hastalığı, felç, kalp krizi ve yüksek tansiyon gibi kardiyovasküler hastalıkların oluşmasını engelleme konusunda etkili olabileceğinden bahsediliyor (4).
Bromelain bileşeni, astıma konusunda umut vadeden özellikleri ile araştırmalara konu olmaya devam ediyor. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar; bromelainin anti-enflamatuar etkileriyle astımı veya diğer alerjik solunum yolu hastalığı olan kişiler için faydalı olabileceğinden bahsediliyor (5).