Kuersetin Nedir? Ne İşe Yarar?

Kuersetin Nedir? Ne İşe Yarar?

Antioksidanlar, günümüzde sıkça kullanılan takviyelerin arasında yer alıyor. Birçok antioksidanın çeşitli özelliği bulunuyor ve bu sayede önemi giderek günümüzde artıyor. Bu antioksidanların arasında yer alan kuersetin de ilgi görenlerden biri. 

 

Kuersetin Hakkında 

Kuersetin, flavonoidler adı verilen bir grup bitki bileşiğine ait bir pigment olarak açıklanabilir. Genellikle sebzeler, meyveler, çaylar ve şarap gibi meyve özlü içeceklerde bulunur. Kuersetin gibi antioksidan bakımından zengin bileşenlerin, hastalık riskini azaltması da dahil olmak üzere birçok farklı özelliği olduğu biliniyor. Antioksidanlar serbest radikallere bağlanabilen ve onları nötralize edebilen bileşikler olarak açıklanabilir ve serbest radikaller, seviyeleri çok yükseldiğinde hücresel hasara neden olabilecek kararsız moleküller olarak biliniyor (1). Kısaca, kuersetin serbest radikallerin seviyelerini düşürebilecek özelliklere sahip. 

 

Kuersetin’in Özellikleri 

Kuersetin bileşeninin birçok özelliği bulunuyor. Bazı özellikleri, kuersetin’in değerini ve önemini daha da iyi anlamanıza yardımcı olabilir. 

Bu özelliklere gelecek olursak…

 

Enflamasyonu Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Araştırmalar, yüksek düzeydeki serbest radikallerin enflamasyonu teşvik edebileceğinden bahsediyor. Bu nedenle, yüksek seviyedeki serbest radikaller, artan enflamatuara yol açabilir. Antioksidanlar ise bu konuda rol oynamasıyla öne çıkıyor. Araştırmalar, kuersetinin enflamasyonu azaltmaya yardımcı olabileceğinden bahsediyor (2). 

 

Alerji Belirtilerini Hafifletebilir

Kuersetin, sahip olduğu potansiyel anti-enflamatuar özellikleri sayesinde alerji semptomlarının hafifletilmesine de yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar, bu bileşenin histamin gibi iltihabı teşvik eden kimyasalları baskılayabildiğini gösteren çalışmaları ile bu konuyu araştırmaya devam ediyor. Hala daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da bu araştırmalar; kuersetin takviyelerinin alerji belirtilerini hafifletebileceğinden ve  anafilaktik reaksiyonları da azaltabileceğinden de bahsediyor (3).

 

Kan Basıncını Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Araştırmalar, kuersetin’in kan basıncı düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Yapılan testlerde kuersetinin kan damarları üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahip olabileceğine dair bulguların yanı sıra bileşiğin yüksek tansiyon düzeyleri için alternatif bir tedavi olup olamayacağını belirlemek için daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç olduğu da söyleniyor (4).

 

Antibakteriyel Özellikleri Vardır

Kuersetin’in, antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip olabileceği de düşünülüyor. Bu konu hakkında gerçekleştirilen laboratuvar testleri, kuersetin’in birçok bakterinin büyümesini engelleyebileceğine dair aktivitelerde bulunduğundan bahsediyor. Bu testlerin sonucunda kuersetin’in antibakteriyel özelliklerinin olabileceği, aynı zamanda da antiviral etkiler sunabileceği söyleniyor (5).

 

Nörolojik Sağlığı Olumlu Etkileyebilir

Nörolojik hastalıkların oluşması ve gelişmesi durumlarında da kuersetinin rolü araştırılmaya devam ediyor. Bu araştırmalara göre kuersetin, Alzheimer veya Parkinson hastalığı riskini azaltacak özelliklere sahip olabilir. Genel olarak nörolojik hastalıkların oksidatif stres sonucu meydana geldiği düşünülmektedir ve kuersetinin antioksidan özellikleri bu durumun oluşmasını engelleyebilir veya savaşmaya yardımcı olabilir. Araştırmalar günümüzde devam etmekle beraber, kuersetin bir tedavi yöntemi olarak kullanılmamaktadır. Yine de, araştırma sonuçlarının umut vadettiği düşünülüyor (6). 

 

Tüm Hakları Saklıdır.